1 Eylül 2015 Salı

İNCELEME: XIN LIN X118 Quadcopter İncelemesi [5.8GHz FPV] (Canlı Görüntü)

Yeni bir ürün incelemesiyle karşınızdayız. Bu yazımızda sizler için XIN LIN SHIYE markasının X118 adlı modelini inceleyeceğiz.



TEKNİK ÖZELLİKLERİ:
  • 0.3MP HD  FPV kamera 
  • 5.8GHz FPV ile 5” LCD Ekrana Gerçek zamanlı görüntü aktarımı
  • Headless Mode 
  • 360 derece takla özelliği
  • 3 Hız modu
  • Otomatik Geri Dönme özelliği 
  • 2.4GHz kumanda sinyali
  • 6 eksen gyro 
  • LED ışıklandırma 
  • Boyutlar: 30 x 30 x 9.0 cm 
  • Uçuş Süresi: 5-6 dk 
  • 3.7V 850mAh Batarya 
  • 4 GB micro SD hediye
---------------------------------------------------------------------------------------------
Satın Almak İçin: http://goo.gl/0vql9x
Fiyatı: 88.99$ + Hızlı Kargo Ücreti
(Bu ürün için Ücretsiz kargo imkanı sağlanmıyor)
---------------------------------------------------------------------------------------------

Genel Yorumum
X118 in en önemli özelliği uygun fiyata 5.8G FPV sunması olsa da, kalite ve performans olarak ta çok iyi olduğunu söylemeliyim. Boyut olarak Syma x5 serine yakın, ayrıca rüzgara karşı gayet yeterli güce ve 850mAh bataryaya sahip. Performans olarak daha önce incelediğim syma X5SW ye kıyasla mükemmel diyebilirim. Syma X5SW rüzgara karşı koyamıyordu ve rüzgar esince yükseliyor ya da sürükleniyordu, bu ise en yavaş hız modunda bile rüzgara karşı koyabiliyor, orta hız modunda rüzgara karşı çok rahat uçabiliyor ve son hız modunda neredeyse yan dönüyor. Yani orta hız bile gayet yeterli güce sahip. Manevra kabiliyeti yavaş modda iyi değil ama orta hızda gayet iyi dönüşler yapıyor (videoya bakarsanız, göreceksiniz). Yavaş mod çekim için veya öğrenmek için düşünülmüş sanırım. Sonuç olarak gerçekten çok güzel bir Quadcopter olduğunu söyleyebilirim, böyle bir ürün almayı düşünenler için kesinlikle tavsiye ediyorum. Aslında fiyatı da çok uygun bu özelliklerine göre, ama maalesef ücretsiz kargoyla gönderilemediği için kargo masrafı da çıkıyor.

Çekim Mesafesi
Çekim mesafesi mükemmel. Yaklaşık 125 metre olarak ölçtüm (Google maps ile). Birçok Quadcoptere kıyasla çok iyi bir mesafe. FPV kamera sinyali ise yaklaşık 100 metreden sonra kesiliyor. Ama 100 metreye yaklaştıkça parazitlenme de artıyor tabi.

Sağlamlık
X118'i sağlamlık konusunda da çok beğendim. Malzemesi hafif yumuşak ve esnek bir plastik, bu sayede birkaç kez düşmesine rağmen kırılmadı. Bir kaza sonucu pervaneler yamuldu ama elimle düzelttim ve şu an eskisinden farkı yok, iz bile kalmadı. Motorlar da hala sapasağlam. Birkaç kez motor dişlileri çarpma sonrası yerinden oynadı. Dişliyi tekrar bastırınca çalışmaya devam etti. Bu durum bilerek ayarladılarsa çok iyi düşünmüşler; çünkü çarpma sonucu motor boşa alınmasa zorlanıp yanma ihtimali vardı.

5.8G FPV Kamera Hakkında
Bu Quadcopter'in en önemli özelliği 5.8G FPV kamera sistemine sahip olması. 5.8G nin Wifi FPVye göre önemli farkları var:
5.8G frekansında olduğu için kumandanın sinyalleriyle karışma durumu olmuyor
Çekim alanı Wifi ye göre çok daha iyi
Görüntü aktarımı daha hızlı
Harici ekrana görüntü veriyor (kumandada ekran var), telefona gerek yok
Tabii ki bu da fiyatı yükseltmiş

Peki bu ürünün kamera performansı nasıl?
5.8G olduğu için WiFi FPV'de olduğu gibi sinyal karışması, kısa mesafeden sonra sinyal kaybı olmadı.  Çekim mesafesi yaklaşık 100 metre olarak ölçtüm (Google maps ile). Son birkaç metrede parazitlenme arttı biraz, ama bu mesafe WiFi FPV ye bakaraktan gerçekten çok iyi.

Görüntü aktarımı Wifi FPV ye göre daha hızlı, neredeyse anlık diyebilirim. FPS değerini bilmiyorum ama gayet yeterli görünüyor. [Videoyu izleyin: FPV Kamera Testi]  Anlık ses aktarımı da yapıyor üstelik (kumandadaki hoparlörden veya kulaklık takıp kulaklıktan ses alınabiliyor) .

Görüntü kalitesi 0.3mp olduğu belirtilmiş ama kumanda ekranında ayarlara girdiğimde 3 adet çözünürlük seçeneği olduğunu gördüm. Bunlar VGA(640x480), 2MP(1600x1200), 3MP(2048x1536) Ama boşuna ümitlenmeyin bunlar çalışmıyor maalesef. Çözünürlüğü 3MP seçtim ama kaydedilen video yine 640x480 çözünürlüğündeydi. Kamera 0.3mp olduğu için pek iyi denemez ama ucuz Quadcopter kameraları genelde zaten böyle oluyor (2MP olsa bile görüntü kalitesiz olabiliyor, biliyorsunuz kalite megapixelden çok sensöre bağlı). Tabi eğer kaliteli video çekimi istiyorsanız bu ürün size göre değil. Size Tarantula X6 alıp Mobius, GoPro veya Xioami gibi kaliteli kayıt yapan aksiyon kameraları bağlamanızı tavsiye ederim. [Tarantula X6 Incelemesi için Tıklayın] Veya bütçeniz yeterse tabii ki Cheerson CX20, DJI Phantom gibi daha profesyonel araçlar alabilirsiniz [İlk quadcopteriniz olacak ise, öğrenene kadar profesyonel droneları kullanmayın, hem paraya yazık olur hem de insanlara ciddi zararlar verebilirsiniz]. Bu nedenle eğer kullanmayı yeni öğrenecekseniz, profesyonel ürünler yerine, ucuz ve orta boyutlarda bir quadcopter ile başlamanızı tavsiye ederiz.  Çünkü öğrenene kadar birçok kaza yapacaksınız büyük ihtimalle. Bu nedenle ilk quadcopterinizi alacaksanız öğrenmeye yeni başlayanlar için tavsiye ettiğimiz ürünlere bir göz atın: [Yeni Başlayacaklar için Quadcopter Tavsiyeleri]
Konumuza dönersek,  videolar .AVI formatında kaydediliyor. Kamera üzerinde sd kart girişi yok (Aslında bir delik var ama içinde yuva yok, kart takmaya çalışırsanız içinde kalır, dikkatli olun!) Kayıt kumanda üzerindeki micro sd karta yapılıyor. Yani sinyal nedeniyle parazitlenme olursa aynısı kaydedilen videoya da yansıyor. Ama bu fiyata daha fazlasını da beklememek lazım diye düşünüyorum.

Ekran Hakkında
Kumanda üzerinde 5" TFT ekran bulunuyor. Ekranın güneşliği var, bu sayede güneşli havada dahi ekranı rahatça görebiliyorsunuz. Parlaklığı da gayet yeterli düzeyde ve parlaklık ayarı ise bulunmuyor.

Ekran kumandanın pilini kullandığı için pili çabuk bitiyor, ama bunu da düşünmüşler ve kumandaya pil şarj girişi eklemişler, ama adaptör koymamışlar. (Onu da siz halledin artık demişler :)) Uygun bir adaptör bulup denemek lazım. Şarlı pil de lazım tabi.
Ekranı kullanarak kumandanın pil düzeyini görebilir, video veya foto moduna geçebilir, çekilen videoları izleyebilirsiniz (dahili hoparlörü var). Zoom yapılabiliyor (tabi kamera 0.3 mp olunca zoom pek bi işe yaramıyor :))
Kamera kayıtları kumanda üzerinde bulunan (4GB micro sd içinde geliyor) karta yapılıyor.
Kumandada micro usb girişi var.  Bu sayede bilgisayara bağlayıp kayıtlar alınabiliyor.

Kullanım Talimatları ve Tavsiyeler için TIKLAYIN

Kutu Açılışı [Unboxing] :












Test Uçuşu:











FPV Kamera Testi:











Fotoğraflar:










































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder