13 Mart 2016 Pazar

İNCELEME: VR Shinecon Sanal Gerçeklik Gözlüğü

  Google Cardboard projesi duyurulduğu zamandan itibaren sanal gerçeklik konusuna ilgiliyim ve karton cardboard ile başlayarak, Ritech I,Ritech II, BoboVR, BoboVR Z3, VRBOX, VR Shinecon ve Samsung GearVR yi deneme imkanı buldum. Vakit bulamadığım için uzun zamandır inceleme yazamadım ama fırsat buldukça incelemelere devam edeceğim. GearVR den sonra denediklerim arasında en iyi bulduğum gözlük olan VR Shinecon'u incelemeye çalıştım. Fiyatına göre sunduğu performans gerçekten çok iyi, henüz denemediğim Baofeng Mojing IV'ün GearVR a yakın bir FOV değeri sunduğu söyleniyor. Bu nedenle gerçeklik hissi daha iyidir diye düşünüyorum Shinecon'a göre. Çünkü 5" lik ekranla Shinecon'da telefon çerçevesi görünüyor ne yazık ki. Baofeng'de çerçeve görünmediğini söylüyorlar, yani tünel etkisi yokmuş.
Güncelleme: Baofeng IV ten vazgeçtim, konfor konusunda memnun kalmamış kullananlar, FOV değeri yüksek olduğu için gerçeklik hissi çok iyi ama konfor sıkıntılı. Bu nedenle FiitVR a yöneldim. Bir de 120FOV ile BoboVR Z4 var tabi, ayrıca dahili dokunma tuşu ve kulaklığı var. Hem fiyatı daha uygun hem de 102 FOV vaadediyor. Konfor olarak da memnun kalınmış incelemelerde. Sipariş verdim yolda, geldiğinde inceleme yapmayı düşünüyorum. BoboVR Z4 ve FiitVR için aşağıya linkleri ekledim, bir an önce almak isteyenler için:


SATIN ALMAK İÇİN linkler:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VR Shinecon (kumandasız):
Banggood: http://goo.gl/D0gRfS

Gearbest: https://goo.gl/VRf5l5
---------- ---------- --------------- -------------- --------

Fiit VR (102 FOV) Kendi fiyat kategorisinde en iyi olduğu söylenen ürün. FOV değeri belirtildiği gibi geniş olduğu söyleniyor. Bir incelemede 5.5" ekran ile çerçevenin veya siyahlığın görünmediği, görüntünün görüş açısını tamamen doldurduğu belirtilmiş. Ama küçük ekranlarla çerçeve görünme sorunu olabilir tabii , ama diğer düşük FOV lu gözlüklere göre daha az olur en azından.
 http://www.gearbest.com/virtual-reality/pp_317824.html
http://www.banggood.com/FIIT-VR-3D-Virtual-Reality-Glasses-102-Degrees-FOV-Helmet-Lightweight-Ergonomic-Design-p-1040726.html 

---------- ---------- --------------- -------------- --------

BoboVR Z4 (120 FOV)

Gearbest'te "Evrboz" kuponunu kullanarak BoboVR Z4'ü 28.99$ a alabilirsiniz (normal fiyatı 45$), şu ana kadar görülen en iyi fiyat, kaçırmayın! BoboVR Z4 120 FOV değerine sahip ve dahili dokunma tuşu ve kulaklıkla geliyor, henüz yeni çıktığı için fazla deneyen yok, ama aşağıdaki ingilizce inceleme videosundan yararlanabilirsiniz. Görüntü olarak 120 FOV gerçekten çok iyi, konfor olarak kulaklık kısmından rahatsız olmuş sanırım inceleyen ve nasıl çıkartılır videosu çekmiş bir de. 3,5"-6" arası ekranları desteklediği yazıyor. Lensler ileri geri sağa sola ayarlanabiliyor kişiye özel.

http://www.gearbest.com/virtual-reality/pp_328356.html  

Kupon kodu:


---------- ---------- --------------- -------------- --------

Baofeng Mojing IV(konfor konusunda memnun kalınmamış incelemelere göre):
(IOS için alanlar aşağıdaki linkten girip IOS seçeneğini seçmeliler dikkat!)


Banggood: http://goo.gl/wnIeZg

Gearbest: 
https://goo.gl/FfevV0
---------- ---------- --------------- -------------- --------

Bluetooth kumanda isteyenler bunları ekleyebilir:
https://goo.gl/h5fvdi
http://goo.gl/id2PV8
http://goo.gl/ih0NqB

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VR Shinecon Sanal Gerçeklik Gözlüğü İNCELEMESİ

Kutu açılımı:
Yakında eklenecek

Konfor: 
Konfor konusunda gayet iyi buldum. Yüze temas eden kısmı deri kaplı yumuşak süngerle döşenmiş. Malzeme kaliteli görünüyor. Burun kısmı da yeterli. Kafa bandı da kaliteli bir malzemeden üretilmiş görünüyor. Yüze fazla ağırlık binmiyor gibi, tabi yüz şeklinize göre değişebilir bu.

Tasarım: 
Telefonu yerleştirildiği kısım yaylı sıkıştırma sisteminden oluşuyor. İki ucu da yaylı olduğu için aşağı yukarı hareket edebiliyor, bu sayede telefonu ortalayabiliyorsunuz. Kenardaki Ses tuşlarına vb dokunmaması için boşluk bırakmayı sağlayan mini süngerler geliyor bir pakette. Bunları telefonunuzun tuşlarına gelmeyecek şekilde, sıkıştırma sistemine yapıştırabiliyorsunuz.  Kapak mıknatısla tutuluyor. Kapak aniden açılsa da telefon sıkıştırma sistemi olduğu için telefon düşme riski minimum. Arka kapağı da mıknatıslı sistemle tutturulmuş, isterseniz çıkarabilirsiniz ve bu sayede telefonun fazla ısınmasını önlemiş ve kamera kullanan uygulamalar için kameranın önünü açmış olursunuz. Kulaklık usb vb bağlamak için sağ ve solda açıklık bırakılmış, bu sayede telefonunuzun girişleri altında veya üstünde ise kulaklık, usb rahatça bağlanabilir.

Lens kalitesi ve FOV: 
Lensler kaliteli, net bir görüntü veriyor. (Telefonum 1080p FullHD ekrana sahip). Ayrıca radyasyon korumasına sahip olduğu belirtilmiş. FOV değeri bazı yerlerde 110° olarak belirtilmiş (5.5" ekran ile) ama o kadar yüksek olduğunu düşünmüyorum, kullananlar da çoğu belirtmiş zaten bu kadar yüksek olmadığını, ürünün amerikada satışını yapan firma 80° FOV olduğunu belirtmiş. Bence bu daha uygun bir değer. Bir de ben 5" ekran ile kullandım ve az da olsa ekran çerçevesi görünüyordu yani tam çerçevesiz değildi, bu da tünel hissine neden oluyor. Gerçeklik hissini düşürüyor maalesef. Tam bir gerçeklik hissi için en az 96 FOV a sahip bir gözlük ve 5.5" ekranlı telefon lazım diye düşünüyorum.

Fonksiyonlar:
Lensler arası mesafe ayarı mevcut, çoğu gözlükte olduğu gibi. Bu sayede kendi göz aralığınıza göre ayarlayabilirsiniz. Ayrıca focal length denilen odak mesafesini de sağ ve soldaki butonları çevirerek ayarlamak mümkün. Bu sayede görüntüyü yakınlaştırıp uzaklaştırmak, net değilse netleştirmek mümkün. Göz durumunuz ve ekran büyüklüğüne göre netlik ayarı yapabilmenizi sağlayan bu özellik çok önemli bence, özellikle gözlük kullananlar için. Bu sayede gözlüğünüzü takmadan netlik elde edeceğiniz söyleniyor.

Fotoğraflar:
eklenecek

5 yorum:

  1. e peki,kumandası yoksa oyunlar oynanamıyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. birçok uygulama kumanda olmadan çalışıyor, kafa hareketleriyle. Bazı oyunlar ise kumanda ister.

      Sil
    2. tamam çok teşekkürler :)

      Sil
  2. 2.yorum yazışım nedense çıkmıyor yorumlarım.VR Shinecon Sanal Gerçeklik Gözlüğünün kumandası var mı? yani oyunlarda hareket ya da ekranlarda gezmek için?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kumandalı versiyonu da var kumandasız da istediğinizi alabilirsiniz

      Sil